Doi nebuni, Biş şi Biju

Dacă priveşti lucrurile de la distanţă vezi că Biju gândeşte. Destul de puţin şi numai atunci când este obligat, dar o face. Acum Biju se gândeşte mult la Biş.

Pentru el Biş este un fel de cutie cu surprize. Din fericire pentru curioşi, cele mai multe surprize sunt frumoase şi plăcute. Cele puţine sunt să zicem uimitor de ciudate, iar cele foarte puţine apar neplăcut de şocante. Pentru Biju treburile sunt simple. Biş este singurul zmeu roşu pe o plajă gri, este suporterul stelist rătăcit în galeria lui Dinamo. Este un paratrăznet prost împământat, un electrod pe jumătate consumat, un promotor al violenţei fizice şi verbale.

Cu postura şi figura lui de luptător, Biş sperie muierile şi face bărbaţii să-şi flexeze muşchii. Francheţea lui este adesea considerată provocare pentru că observaţiile emise de el sunt capabile să te îndoaie de şale mai rapid decât un pumn în plexul solar. Depinde de tine dacă mai întâi îl urăşti sau îl iubeşti pentru acest lucru.

Privit din polul luminat, Biş este rezultatul futaiului reuşit dintre Hercule, cubul Rubik şi iepuraşul de Paşti. Pe ultimul s-ar cuveni să-l înlocuim cu Moş Crăciun, dacă asta nu s-ar considera un apropou la vârstă.

La polul întunecat, Biş este curva, şulfa bătrână, ticălosul pervers, micinosul libidinos. Despre partea întunecată a lui Biş domnul Biju are aceeaşi dilemă ca în cazul radiaţiilor gama. Adică ştie teoretic că radiaţiile pot ucide dar din pricina că nu le vede se cam îndoieşte că ar fi reale.

Ca orice om, Biş minte. Raportat la alţii Biju crede că el minte rar, cel mai adesea omiţând ceea ce nu-i convine să spună. Pentru toata lumea pare ca are 45 de ani şi nu face nimic să le strice impresia. Are pielea fina, fără riduri evidente, umerii laţi, fese ferme şi pectorali masivi care-i scuză burta.

O vreme Biju a crezut că ascunderea vârstei este o chestie feminină. Întâmplător a băut câteva beri în compania vecinilor săi de boc, ca o compensaţie oferita acestora pentru lipsa tatălui, adevăratul lor partener de “sticlism”

Lui Biju nu-i păsa de vârsta lor reala, pentru ca el îi percepea oricum ca fiind pensionari. Ciorovăiala lor încrâncenată şi repetarea obsesivă a întrebării “câţi ani aveai şi ce făceai în timpul cutremurului din ”77” l-a amuzat teribil. În drum spre bar, le-a aruncat peste umăr:

– Până se hotărăsc doamnele să declare vârsta la care au avut prima erecţie mă duc să mai comand un rând!

Biju are peste 35 de ani, fizic de şahist şi ochii de un albastru intens, culoare pe care el o detestă. Se pare că are un defect la ochi pentru că tinde să vadă oamenii frumoşi, nobili şi în esenţa lor buni. Nu, Biju nu suferă de sindromul Dawn şi nici de idioţenie; pur şi şimplu a avut noroc! Nu l-a ranit nimeni, nu a avut până acum duşmani înverşunaţi, iar singurul monstru pe care-l ştie îi zâmbeşte heruvimic când se spală dimineaţa pe dinţi din oglinda băii.

Biju nu se gândeşte la bani până nu le simte lipsa. Iar asta se întâmplă suficient de rar ca Biju să uite. Şi cum este un împrăştiat şi un ameţit sadea, uitarea treburilor neplăcute este un mod de viaţă pentru el.

Biju minte şi el, dar nu ca orice om. Are strania capacitate de a reuşi uneori să se mintă chiar şi pe el. Biju crede o bună parte din ceea ce minte. Biju este dupa părerea Oanei, tipul psihologic bipolar. De la exaltarea în care pare că împrăştie lumină prin fiecare por şi se aude din el muzică Budha bar, îl vezi deodată prabuşindu-se în depresie, întuneric, putregai şi suspine a la Sopor aeternum. Dacă te atingi de el în oricare din cele doua extreme, este foarte posibil să te molipseşti, să suferi, sa-l iubeşti şi apoi să-l urăşti.

Biju este factor perturbator pentru oboseala de viaţă a lui Biş, leac pentru dezămăgiri, pentru resemnare, pentru lasă-mă că eşti prea tânăr!

Biş este tăruşul de care leagă Biju bidivii şi baloanele pline de vise şi promişiuni. Este sacul lui de box, limanul de furtună şi destinatarul versurilor pe care poate altfel le-ar dedica cine ştie cărei banale femei ce l-ar umple de noi plozi şi credite. Treabă uşoară pentru că lui Biju îi place să fută. Biju fute bani, timp, femei şi bărbaţi. Biju fute minţi! Biju fute chiar şi când se lasă futut. Şi pentru că nu pune întotdeauna prezervativ, banii, timpul, pizdele, cururile şi mintile futute de el fac aleatoriu şi distrofic diverşi pui.

Biju este bomboana de menta pe care Biş o găseşte când iute, când dulce, când prea tare, când enervant de lipicioasa, dar pe care n-ar lepăda-o decât cu ultima suflare, numai şi numai dacă n-ar mai avea chef să o sugă.

Întreaga lui experienţă de viata îi spune să fuga de nebun, dar nu vrea pentru că nici lui nu-i sunt chiar toţi boii acasă. Nebunul iubeşte un alt nebun. Biş a fost prea multă vreme vacă iar acum se complace în ipostaza de viţel cu perspective de taur chiar cu riscul de a deveni bou. Biş a fost prea multa vreme muls şi de asta în loc de lapte i-a mai rămas ceva fiere pe fundul unui borcan altădată plin de dulceaţă. Când ultimile picături de bunăvoinţă se consumă, omul devine bizon.

Violenţa izbucneşte din Biş cel mai des la volan. Este ca şi cum ai viziona un film cu vârcolaci. Te dedublezi ţi te uiţi la Biju ca la un alter ego. Te urci alături de Biş în maşină pe seară. Motorul porneşte molcom şi deodată răsare luna plină a cărei lumină te teleportează în Need For Speed partea X. Transformarea lui Biş din Bottom Bonom în Speed Demon te prinde nepregătit. Te aştepţi ca bule cu text să-ţi apară din gură ca în benzile desenate.

-Aoleu mamică, ce pula mea caut io aici?! De ce prepuţa mea m-am urcat cu ăsta în maşina?! A, pentru că acest Hulk e iubitul meu când nu e verde şi nu suflă greu, dar acum ce mă fac?

Te uiţi la şoferul iadului şi îţi aduci aminte că-i plin de tije, şuruburi şi plăcuţe din titan; că are ciolanele recuperate din fiarele a două accidente consecutive de maşină. Te întinzi după centura de siguranta. Fatală greseală. Crimă de less majestate pentru regele şoselei să-i arăţi ca nu te simţi în siguranţă alături de el. Încerci timid să-i aduci aminte de ce se cheama scaunul pe care şezi “locul mortului”, dar el trage ochelarii de soare pe nas (afară plouă bacovian) şi bagă în a 6-a (maşina are doar 5 viteze, dar cine mai numără când la cur ai brumă?) la nici 200 de metri de destinaţie. Uiţi că eşti ateu şi dai mărunt din buze:

– Oh Doamne, dacă scap viu şi de data asta, îl conving să vîndă Fordul şi să ia ceva mai leneş. Oare există o marcă doar un pic mai bună ca Trabantul, în care să nu mă simt cascador debutant când conduce el?!

Şi dacă dă de alt vitezoman, atunci să te ţii. Când găseşte alt pretendent la Tron, Biş devine stacojiu, bagă nişte înjurături de ţi se zbate ochiul, dar tu îţi muşti limba şi taci. Scapi câteva picături în chiloţi când îl auzi afirmând nonşalant: nici mort nu te las băh, nici mort…ha, ha, ha! Brusc îl găseşti pe Becali sexy şi pe Vadim tolerant. Gura lui plina de dinţi, se rasfrânge într-un larg zâmbet porţelanat:

– Ce-i Bijou, ţie teamă că beleşti pula?! Lasă puţă că nu mori, nu cu mine, nu astăzi! Azi îl speriem pe dracu. Ah, în morţii mă-tii de bucureştean, să vezi ce te face eu! La dinţi te fac, băi! Mha ha ha!

Ţie ţi se face greaţă, el îşi aduce aminte că are pe undeva un emetiral (made in France desigur). Deschizi torpedoul – plin de prezervative, tragi de oglindă – plină de prezervative; în cutia de plastic dintre banchete – prezervative şi o hartă. O fi harta după care ar trebui să conducă Biş ca să consume toate prezervativele alea?! La al treilea tur de parcare garnisit cu urme de frâne şi carmangerii băgate în născătoarea ocupanţilor pasionaţi de shoping, găsirea unui loc devine o victorie colosală împotriva conjuraţiei imbecililor.

Roţile se opresc şi te dai jos. Picioarele tremură mai tare decât mâinile, dar nu le poţi băga în buzunare. De data asta ai scapat teafăr. Te uiţi la el fericit, adică viu. Biş se uită la tine ca motanul după ce a smântânit oala.

– Lasă Bijucule, că la întoarcere trecem pe la Florans să luăm două butelii defecte şi iţi iau o îngheţată. Da’ ce ai pulică de eşti aşa palid?!

6 gânduri despre „Doi nebuni, Biş şi Biju

 1. „Se pare că are un defect la ochi pentru că tinde să vadă oamenii frumoşi, nobili şi în esenţa lor buni”.
  Face să îşi pună peste ochii lui, Biş, privirea lui Bijou. Iar despre poveştile tale, ele prind.
  Tu eşti aşa, şi joc şi gravitate.

  Apreciază

  • Eu sunt efectul. Cauza nu conteaza pentru ca eu sunt aici in timp ce ea a disparut. Te-am citit. Tu esti suspensie, in trei puncte. Ai putea fi linie, plan sau asteptare. Dar esti femeie. Ma intreb daca asta doare.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s