Căsătoria Gay scoate scântei

Chris Christie, Guvernatorul statului New Jersey și-a retras luni opoziția față de căsătoria între persoanele de acelaș sex, probabil realizând că sprijinul a 3-5% din populația cu drept de vot ar putea exercita un rol ce ar putea fi mai important decât susținerea conservatorilor pentru ambițiile sale la alegerile din 2016.

Susținătorii căsătorie gay  au sărbătorit astfel  al 14 stat care legalizează căsătoria gay. S-ar spune că nu mai este mare lucru de făcut în afară de a aștepta ca exemplul să fie urmate de toate celelalte state pâna la completarea numărului de 50.

Curtea Supremă de Justiție  din New Jersey  luat o decizia unanimă vineri, fapt ce a pavat calea pentru oficializarea căsătoriilor gay. Curtea a negat guvernatorului dreptul de pune în așteptare decizia pană găsește el o nouă cale de atac.

Din tonul optimist al știrii de mai sus pe care o puteți citi integral în REUTERS, ai spune că viața este roz în SUA. Pentru cei care nu au orbul găinilor știrea scapă o informație despre esența tipic americană. Ce-a mai mare democrație a lumii este conform datelor, majoritar homofobă și un teren de înfruntare pe care oricând ar putea să apară revolte și ciocniri specifice în genere problemei rasiale.

Pentru observatorii care își iau informația din știrile de la TV, problema violenței identitare și rasiale este imposibil de perceput. Pentru privitorii din fotolii, cu berea în dreapta și punga de chips-uri în stânga America este unitară. Însă după unii analiști atenți la semne, politica identitara de tip melt pot a SUA a eșuat. Oala întradevăr clocotește dar e plină ochi de un fluid incandescent imiscibil și instabil. Practic se definitivează, pe fondul crizelor repetate la intervale succesiv scurtate, o masă critică de reacție.

Violența stă gata să explodeze. Căsătoria gay ar putea deveni scânteia ce va arunca în aer acest furnal. Bineînțeles toate vor începe din sud, unde riscul precipitării unui conflict de lungă durată este cel mai probabil. Expertul militar american Thomas Chittum are o presimțire sumbră legată de viitorul SUA.

După acesta în sudul Statelor Unite albii și negrii trăiesc în aceeași tensiune ca cea dintre triburile hutu și tutsi din Rwanda. Probabil încă n-ați uitat măcelurile din acel colț de Africa.  Același patern se aplică albiilor și negrilor din state care coexistă amestecați demografic, dar concurează în plan economic, politic și psihologic. Ei nu au practic nimic în comun cu excepția unei experienței istorice pline de ură reciprocă și crimă peren justificată.

Polarizarea este făcută, mai trebuie introdus catalizatorul pentru a declanșa reacția în lanț. Odată pornită, aceasta o să se propage cu viteza singurului sentiment uman sincer: ura!

6 gânduri despre „Căsătoria Gay scoate scântei

    • Cred că definiția mai nostimă ar fi „dezorientarea sexuală”, descrisă ca un compot de unde alegi ce vrei sa servești, cireașă sau sirop. Bisexualiatea este deci momentul în care nu te poți decide cu care dintre ele să incepi așa ca dai borcanul peste cap cu totul. :))

      Apreciază

  1. Nu cred ca ai dreptate prea nuantata in legatura cu americanii. Este probabil sa ai o privire partiala sudica si estica asupra societatii si culturii lor, fie dinspre UE fie dinspre America Latina, insa nu una si dinspre Pacific sau dinspre nordul sau nordul lor general. Homofobia din societatile culturale majoritar iudeocrestine contemporane tine, dupa parerea mea, si de cat de dur a fost implementata Reformatia, de ex norvegienii sunt ff homofobi, mai homofobi decat germanii, care la randul lor sunt mult mai homofobi decat austriecii, care sunt super-mult mai homofobi decat englezii, care sunt mai homofobi decat francezii. Olandezii sunt niste fosti homofobi ff aprigi care insa s-au pocait intre timp. Americanii sunt cam la fel de homofobi ca francezii, asa per medie totala, deoarece cultura si educatia lor publica e inca ff influentata de idealurile comuniste egalitare ale Revolutiei Franceze, insa in statele cu mai multi emigranti din tarile protestante germanice si scandinave se resimte o homofobie mai mare decat in alea cu mai multi englezi, irlandezi, italieni sau chinezi de pe coaste, iar in sud-vestul cultural se resimte totodata influenta din tarile latino-americane, care in general sunt relativ tolerante fata de gay, cam la fel ca si in Romania si tarile majoritar catolice, atat vreme cat isi fac si datoria fata de femei, adica se prefera asa un model social mai vechi roman antic gen casatorie cu femeie pt progenitura si management casnic plus gay cu prietenii la diverse agape, model care e oarecum comun social acceptabil si in Romania, numai ca in Romania nu a fost asa de promovat ff puternic de cand au venit Hohenzollern-ii plus pe urma, mai incoace, si dl Sergiu Nicolaescu in administratie, plus cultura a devenit mai complicata si de ultimii ani de comunism si de tranzitie, dar daca nu existau evolutiile astea din ultimii 150 de ani care au confuzat cultura generala, inclusiv subcompetenta Min Invatamantului (un bun tap ispasitor pt mai orice de oricand exista democratia pe lume), pe la vremea lui Caragiale cred ca in Romania era cam cum ar fi fost prin Cuba sau Indiile de Vest la acea vreme, plus daca acum ar lua mai multi elevi Bac-ul ar fi si acum asa ca in Cuba, cum incepuse sa fie la vremea RSR la un moment dat, numai ca a existat un regres post-revolutionar inevitabil. Ce bine ar fi fost daca ar dl Marius Chicos Rostogan nu ar fi fost asa de ridiculizat in mod eronat, cred eu, fata de intentia autentica a dlui Caragiale, care avea o certa empatie pt acest personaj si pt dorinta lui sincera de alfabetizare a poporului general cf metodele dlui Pestalotiu si cu avant optimist Panglossian. Insa promovarea ridiculizarii exagerata a personajelor dlui Caragiale e numai si numai din cauza influentei unor francezi intelectuali. Zau, dl Voltaire are si dansul partea lui de raspundere pt toate aceste neintelegeri. Stiam eu ca a meritat pe undeva sa fie luat in colimator de biserica romano-catolica de la vremea dansului.

    (Zau, nu as indrazni niciodata sa scriu asa ceva pe blogul meu, iti spun numai tie aici asa in confidenta. Desigur dau Dsclaimer ca sunt in realitate total tufa la istorie si geografie si asa in general la studii sociale si alte materii de cultura generala, sunt un om in general dezorientat cultural de cand ma stiu, adica habar nu am unde ma aflu si nu stiu sa conversez diplomatic, tinand cont de perspectivele altora, ci conversez stas asa numai si numai din punctul meu personal de vedere. Imi cer anticipat scuze formale fata de toate posibilele persoane si culturi a caror istorie si identitate am facut-o varza, plus recunosc ca am o oarecare afinitate fetishista fata de vestimentatia garzilor elvetiene ale Vaticanului,si il admir si pe sf Francisc de Assisi, desi desigur era bipolar nebun de legat, dar totusi asa cand s-a dezbracat in fata tuturor in piata mare in filmul ala al lui Zeffirelli pe muzica de Donovan, mie mi-a devenit ff simpatic, mai ales ca era si un iubitor al naturii si conversa si cu vrabiutele si cu Bambi, asa ca Alba ca Zapada, etc.)

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s